INFRASTRUCTUUR Wegen en fietspaden

Biobased wegenonderhoud door brede samenwerking en ‘gewoon doen.’

Dietmar Lemmens


Projectleider Economie
Gemeente Bergen op Zoom

Wat hebben jullie voor elkaar gekregen?

We hebben gekeken welk wegvak/weggedeelte op korte termijn onderhoud nodig zou hebben. De Klutsdorpseweg in de kern Lepelstraat kwam daarvoor in aanmerking. Met collega’s van plannen & projecten, beheer & onderhoud en aanbesteden & contractmanagament zijn we aan de slag gegaan om dit wegvak met biobased asfalt gerealiseerd te krijgen. 

Hoe heb je dit voor elkaar gekregen?

Eén van de economische speerpunten van de gemeente Bergen op Zoom is de Biobased Economy; een economie waarin wordt overgeschakeld van fossiele grondstoffen naar groene grondstoffen. Producten worden in dat geval niet langer van olie gemaakt, maar van bijvoorbeeld restmateriaal uit de natuur of landbouw. In onze gemeente is de Green Chemistry Campus gevestigd, waar ondernemers worden geholpen die transitie te maken. En we hebben een sterke industriële aanwezigheid op het gebied van agrofood en chemie, dus de mogelijkheden voor een kruisbestuiving tussen beide zijn aanwezig. Daarom nemen we ook deel in het Chaplin-programma van de Circular Biobased Delta. Dit programma is een ketensamenwerking tussen bedrijfsleven, provincies, waterschappen, gemeenten en kennis- en onderwijsinstellingen van Noord-Brabant en Zeeland om bitumen, het fossiele bindmiddel in asfalt, te vervangen door biobased grondstoffen die de CO2-uitstoot sterk reduceren. Vanuit die samenwerking wordt kennis opgedaan in de aanleg van asfalt op diverse plaatsen in Nederland, waaronder in de gemeente Bergen op Zoom. En onze aanpak past natuurlijk perfect in onze duurzaamheidsdoelstellingen, onze gemeentelijke Toekomstvisie 2035 en maakte onze doelstellingen concreet.

Wat was jouw rol?

Mijn rol was voornamelijk het verbinden van mensen en het invullen van de schakelfunctie binnen en buiten de gemeentelijke organisatie. Door de info van ‘buiten’ (het Chaplin-programma) naar ‘binnen’ (het Stadskantoor) te brengen ontstond de mogelijkheid dit te doen en mensen nieuwsgierig en enthousiast te krijgen, zodat we dit bijzondere asfalt in de toekomst breder kunnen toepassen waardoor we nog meer impact kunnen maken.

Wat is je tip voor anderen die dit ook willen doen?

Circulair, duurzaam, biobased…het zijn begrippen die vaak veel vragen oproepen. Ik zeg: houd het simpel, kijk naar goede voorbeelden en begin ‘gewoon’. In een gemeentelijke organisatie zijn er altijd collega’s die nieuwsgierig zijn en zaken willen proberen. Dat zijn de collega’s waar je jouw energie op moet richten. Maar ook management, college en gemeenteraad moeten enthousiast gemaakt worden vanuit noodzaak én vanuit kans. En als er eenmaal een stap is gezet, volgen er vanzelf meer en ontstaat een olievlekwerking, hoewel die term misschien wat ongelukkig is gekozen.

>> Lees ook het magazine de Verschilmakers voor Decentrale Overheden

>> Of luister de podcast Naar een Circulair Nederland over bouw, landbouw, infrastructuur, bedrijven, inwoners en afval in 2050.

Deel Met Je Collega’s

 
 

Lees meer over deze thema’s


In samenwerking met:

Een initiatief van: